JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SGS-Thomson vinner EUs kvalitetspris
Halvledartillverkaren SGS-Thomson har fått den EU-sponsrade, prestigefyllda utmärkelsen European Quality Award.

Vid en tillställning på Älvsjömässan i Stockholm förra torsdagen tilldelades fransk-italienska halvledartillverkaren SGS-Thomson vad som kan betraktas som EUs och det europeiska näringslivets motsvarighet till en Oscarsstatyett.

Det handlar om den så kallade European Quality Award, som varje år delas ut till ett par europeiska företag som anses utgöra goda förebilder när det gäller att göra den europeiska industrin mer konkurrenskraftig internationellt.

- Kärnan i vårt kvalitetsarbete är att vi gör kontinuerliga förbättringar, säger SGS-Thomsons Sverigechef Bengt Enblom.

- Man etablerar en rutin, dokumenterar den, ser till att den fungerar och sedan stabiliserar man den. Sedan tittar vi hur den går att förbättra och så börjar proceduren om igen.

Ledstjärnan för SGS-Thomsons kvalitetsarbete kallas TQM, Total Quality Management. Det innebär att företaget ser över allt från personalomsättning och antal fel i produktionen till hur nöjda kunderna är och hur stor vinsten blir.

Sedan 1992 har SGS-Thomsons personalomsättning halverats och omsättningen per anställd har ökat med 60 procent samtidigt som betydligt fler anställda uppger sig vara nöjda med sitt arbete. Andelen odugliga exemplar bland de färdiga produkterna har också mer än halverats.



Fem principer


SGS-Thomson säger sig bygga sitt kvalitetsarbete kring fem principer: de som leder arbetet ska vara engagerade i det, anställda ska få ökat inflytande, beslut ska byggas på fakta, förbättringar ska ske kontinuerligt och kunden ska stå i fokus. På företagets svenska kontor finns ett TQM-hörn med en låda där de anställda kan lägga förslag på hur verksamheten kan förbättras, enligt Bengt Enblom.

Det är stiftelsen EFQM, European Foundation of Quality Management, som delar ut den europeiska kvalitetsutmärkelsen i samband med sin årliga konferens.

I år hölls den alltså i Stockholm och bland de närvarande fanns högdjur som Percy Barnevik, Carl Bildt och SGS-Thomsons VD Pasquale Pistorio

EFQM har en modell för hur vitt skilda företag, såväl stora som små, själva ska kunna förbättra sin kvalitet, utan att behöva särskilt mycket hjälp utifrån. Stiftelsens arbete sponsras till stor del med EU-pengar.

SGS-Thomson var ett av sex företag som tagit sig till final i klassen storföretag. Bland de sju finalisterna i klassen små och medelstora dotterföretag fanns ABBs schweiziska krafthalvledarbolag ABB Semiconductor, som har drygt 200 anställda.

Alexander Kristofersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)