JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mer konsult än legofirma
En av världens största kontraktstillverkare av elektronik, Solectron, har nyligen startat sin verksamhet i Sverige. Men någon masstillverkning blir det inte här, utan i stället ska man vara fabrikernas förlängda arm till kunden.


Mitt inne i Norrköping, i en gammal textilfabrik, håller Leif Johansson och hans personal på att bygga upp något helt nytt - en stor konsultverksamhet inom elektronikproduktion.

- Vi sysslar med tekniska tjänster under produktutvecklingen. Mest handlar det om hårdvara, och allra mest om kretskort. Men några fasta gränser finns inte, berättar Leif Johansson, vd för Solectrons svenska dotterbolag.

I praktiken innebär det att man gärna gör asicar, skriver programvara och utvecklar kringutrust-ning - om kunderna så önskar.

- Vi "fysikaliserar" kundernas tankar. Ambitionen är att tillföra kompetens i alla stadier från idé till volymproduktion, säger Leif Johansson.

Han har en gedigen Ericssonbakgrund med drygt 25 års erfarenhet från såväl konstruktion som produktion. Leif Johansson har basat över fabriker i Mexico, Brasilien och Sverige. Till Norrköping kom han 1990.

- Då hade jag aldrig varit här förut, bara kört förbi på E4-an. Jag trodde faktiskt att centrum låg på andra sidan järnvägen, skrattar han.

Solectron, som ska uttalas med betoningen på andra stavelsen, är en av världens största elektronikunderleverantörer. Förra året omsatte man 3,7 miljarder dollar - drygt fem procent av världsmarknaden för elektronikunderleverantörer.

Det man nu bygger upp i Sverige kallas för NPI-centrum, New Product Introduction. Affärsidén är att hjälpa kunderna med allt från kunskap om trender inom elektronikproduktion till att utveckla prototyper och kompletta produktionsunderlag. Däremellan finns sådant som förstudier, lönsamhetsstudier, teknik- och komponentval, och kalkyler för alternativa produktionssätt.

Om kunden väljer att gå vidare med tillverkning erbjuder Solectron också cad- tjänster, layout, test och dokumentation, samt prototyper, förserier och alla underlag som krävs för massproduktion.

Allt sker parallellt med kundens arbete, det som populärt kallas concurrent engineering. Då ingår också konstruktion för testbarhet, producerbarhet och miljövänlighet, samt val av komponenter.

För att vara trovärdig, och för att kunna ta fram prototyper och korta förserier av mer avancerade produkter, har man också tillgång till ett labb. I bottenvåningen i den gamla textilfabriken står bland annat en ytmonteringslina, en testanläggning med flygande prober och en avancerad röntgenutrustning.

Ytmonteringslinan är av samma fabrikat som på alla andra Solectronfabriker. En produkt som utvecklats i Norrköping ska kunna gå direkt in i produktionen i vilken som helst av Solectrons fabriker världen runt.



Ledig kompetens i Norrköping


Solectron har två fullt utbyggda NPI-centrum, det andra ligger i Kalifornien. Etableringen i Sverige hänger naturligtvis samman med Ericssons outsourcingstrategi, men är också ett uttryck för Solectrons ökande närvaro i Europa.

Den svenska verksamheten har en mindre del i Stockholm och en större del i Norrköping. Att det blev just Norrköping beror delvis på att här fanns gott om kvalificerad personal som stod utan jobb när Ericsson lade ner sin AXE-fabrik i staden. Men Leif Johansson påpekar att läget också har fördelar på lång sikt.

- Här håller man på att bygga upp en högskola som ska syssla med elektronikproduktion, och våra lokaler ligger mitt i universitetsområdet, säger han.

Den svenska verksamheten har nu drivits i ett halvår. Man började från noll - det första kvartalet gick ut på att få ihop folk, lokaler och en grundläggande organisation. Nyss avslutades det andra kvartalet, när fokus låg på att ordna en elementär struktur internt.

Nu börjar man rikta blicken utåt och kommer att synas mer på marknaden framöver.

- Det är dags för oss att börja profilera oss, både i Sverige och internationellt, säger Leif Johansson.

Ericsson står i dagsläget för nära 100 procent av uppdragen. Men så ska det inte vara särskilt länge till om Leif Johansson får bestämma.

- Om tre år ska vi ha ett tiotal kunder. Av dem kanske vi jobbar aktivt med hälften, säger han.

Han nämner inga namn, men säger sig ha en god uppfattning om vilka kunder som kan vara aktuella. Större europeiska elektronikföretag ligger nära till hands.



Rekrytera utanför Ericsson


Expansionen kräver nyrekryteringar. Dagens ungefär 80 anställda kommer "kanske att bli det dubbla". Rekryteringen ska i huvudsak ske utanför Ericsson.

- Jag vill ju "solectronisera" verksamheten här, bygga upp ett företag med Solectrons kultur. Det blir lättare om de anställda kommer från olika håll, säger han.

Solectron har de senare åren vuxit med 40 - 50 procent varje år, både organiskt och genom uppköp. Ändå är den företagskultur han nämner stark, och de gemensamma värderingarna kring kvalitet, etnisk pluralism och miljö är tydliga. Man talar gärna om att man som enda företag två gånger tilldelats Malcolm Baldrige Quality Award, något som i USA nästan är i klass med Nobelpriset. Leif Johansson tycker att han i stort sett får bygga upp verksamheten i Sverige efter eget huvud.

- Det finns ett ramverk av gemensamma värderingar, och självklart kräver huvudkontoret att vi går med vinst, från första året. Men frihetsgraden är stor, säger han.

Det låter inte som om han längtar tillbaka till Ericsson.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)