JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nedgången 2001 fördelades ojämnt
Bejoken, Acal, Promax och EBV bland vinnarna i årets Komponenttopp

Sveriges 30 största komponentdistributörer minskade i fjol sin omsättning med ungefär 14 procent.Katastrof?Njae, inte för alla.Några företag gick faktiskt starkt framåt, och distributörsbranschen som helhet ökade sin marknadsandel gentemot direktförsäljningen av komponenter.
Så gjorde vi undersökningen

Uppgifterna bygger på data från de nämnda företagen, och ett antal därutöver med mindre omsättning än de 30 största. Undantagen är Avnet-Nortec och LAC som av princip inte lämnar ut några försäljningssiffror. För båda dessa har vi antagit en nedgång med branschsnittet 20 procent. Modern Elteknik har inte heller inkommit med svar, varför vi gjort samma antagande där.

Som komponent räknar vi aktiva och passiva komponenter, kontaktdon, elektromekanik som monteras på kretskort, displayer och optokomponenter. Vi har inte räknat mönsterkort, batterier och motorer som komponenter.
Topplistan som PDF-dokument

År 2001 var baksmällans år för många komponentdistributörer. Efter rekordåret 2000 gick branschen kräftgång förra året, naturligtvis beroende på nedgången inom telekom.

De 30 största distributörerna i Sverige sålde komponenter för 6,5 miljarder kronor under förra året. Det är en nedgång med jämnt en miljard, eller 14 procent jämfört med år 2000.

Nedgången leddes av de stora distributörerna. Marknadsledande Arrow backade mest i absoluta tal med en nedgång på 321 miljoner kronor, bakåt 15 procent, från 2 125 till 1 804 miljoner. Trots det ökade man avståndet till konkurrenterna då många andra volymdistributörer visade en ännu större relativ nedgång. Memec, Eurodis, Future och EG Components minskade alla sin försäljning med mer än 20 procent.

Spridd kundbas lyckat

Bland volymdistributörerna fanns ett lysande undantag i form av Promax. Försäljningen i Sverige ökade från 118 till 139 miljoner kronor, en uppgång på 18 procent.

- Vi är inte så exponerade mot mobiltelefoner, utan har en mer spridd kundbas. Dessutom har våra applikationsingenjörer gjort ett jättejobb, de ska ha en stor ära av framgången, säger Peter Busck, vd på Promax danska moderbolag.

Bejoken i Malmö gick också starkt framåt, med en ökning från 103 till 148 miljoner kronor. Ett skäl är att man inte är lika telekomberoende som många andra distributörer.

- Men det viktigaste är att vi har breddat verksamheten, vi är inte längre bara en katalogdistributör utan har numera logistikavtal som gör oss till totalleverantör till legotillverkare. Hittills har vi tre sådana avtal, och förhoppningsvis har vi fler innan året är slut, säger Bejokens styrelseordförande Kjell Ekholm.

- Det är en prispressad bransch, och än så länge har omsättningen ökat mer än vinsten. Men när det vänder uppåt igen tror vi även att vinsten ökar, säger han.

Sporrad av framgången har Bejoken i år även startat bolag i Danmark och Norge. Den verksamheten är det dock för tidigt att utvärdera, enligt Ekholm.

Några nischade distributörer ökade också sin omsättning under 2001. Allra bäst gick det för Acal, som nära på dubblade sin komponentförsäljning, från 40 till 77 miljoner kronor.

Halvledarspecialisten EBV tillhörde också vinnarna, med en ökning på 17 procent från 171 till 200 miljoner kronor. EBV ingår numera i Avnet, och torde under fjolåret ha utgjort en av de mest växande delarna där. Avnet vill inte uppge någon försäljningssiffra för fjolåret, men Elektroniktidningen uppskattar att företaget bortsett från EBV backade i klass med övriga volymdistributörer.

Avnet är inte det enda bolag som inte vill berätta om sin försäljning. Även hos LAC, som ingår i börsnoterade Turnit, är det locket på.

- Jag har fullständig tystnadsplikt, jag får inte kommentera läget, säger LACs vd Thorbjörn Heidergren.

- Men vi går fortfarande bra. Så mycket kan jag i alla fall säga.

En intressant aspekt är att distributörernas andel av den totala komponentmarknaden växte förra året. Enligt Lars Skantz på konsultföretaget Europartners såldes under rekordåret 2000 totalt komponenter för närmare 25 miljarder kronor, och den siffran minskade med 30 procent till drygt 17 miljarder i år. De 30 största distributörernas andel av totalmarknaden ökade därmed från 26 till 38 procent.

Vissa strukturförändringar bjöd fjolåret också på. Amerikanska Richardson köpte Sangus, och företaget drivs nu under namnet Sangus-Richardson. Deras försäljning för i år jämförs i tabellerna med försäljningen för de separata bolagen året innan.

Storel avyttrade sin komponentverksamhet till delar av personalen, som bildade Westcomp med bibehållen affärsidé fokuserad på komponentsatser, så kallad kitting.

Lagercrantz och Addtech

En tämligen stor förändring är att Bergman & Beving knoppat av komponentdistributionen i de självständigt börsnoterade bolagen Lagercrantz och Addtech. Inom Lagercrantz är det Acte som står för komponentdistributionen, medan det inom Addtech finns ett flertal komponentsäljande bolag - Tesch, Beving Compotech, Beving Elektronik, Caldaro, Vactec och Techno Optik - vart och ett med sin mer eller mindre specifika nisch. Bolagen omsatte inalles 2,4 miljarder kronor förra året, varav mycket i gränslandet mellan elektronikkomponenter och elektromekanik. För att få en rättvisande jämförelse har vi i tabellen inte räknat in delsystem, batterier eller motorer, utan enbart elektronikkomponenter. Och enligt vd Roger Bergqvist var den försäljningen ungefär på samma nivå under 2001 som under 2000.

En annan förändring är att komponentverksamheten inom Elektronikgruppen som förr hette Setron numera kallar sig EG Components.

Utsikterna för innevarande år är blandade. Katalogföretagen är positiva och hävdar att 2002 blir betydligt bättre än 2001. Exempelvis har Elfa, som backade marginellt förra året, hittills i år upplevt en tillväxt på 10-11 procent och tror att den utvecklingen står sig. En ökning i samma storleksordning spår även Mikael Ståhl på Farnell.

Annars är det både uppåt och nedåt. Vissa nischdistributörer är klart positiva, som Scancraft Data, specialiserat på displayer och lysdioder, som
i år hoppas på en orderingång kring 50 miljoner, att jämföras med fjolårets försäljning på drygt 37 miljoner kronor. Bland pessimisterna återfinns bland annat Promax, en av förra årets vinnare.

- Den hårda prispressen gör att vi förmodligen kommer att landa lite lägre i år än i fjol, säger vd Peter Busck.

Händelser 2001

Juni
Westcomp bildas när Storel Komponent köps loss från franska Sonepar.
Setron byter namn till EG Components Sweden AB.

Juli
Amerikanska Richardson Electronics köper rf- och mikrovågsspecialisten Sangus, som byter namn till Sangus Richardson AB.

Augusti
Pelcon bildar allians med danska C-88, norska Schive och finländska Yleiselektroniika.

September
Italienska Ultimate Renaissance öppnar kontor i Stockholm.

Oktober
Kraftdistributören XP Power öppnar försäljningskontor i Stockholm.

Händelser 2002

Januari
Bejoken startar dotterbolag i Danmark och Norge.

April
BFI Optilas, som ägs av Avnet, köper Uppsalaföretaget Gamma Optronik.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)