JAN TÅNGRING: Elektrifieringens tryffeltaxar
Återvinnare vill att vi ska krossa begagnade litiumbatterier och ta hand om råämnena. Men det finns ett ännu bättre mellanled som vi inte får glömma: återbruk.
Batterikonsulten Hans Eric Melin hjälper företag hitta ny användning för begagnade batterier. Det är en gryende jättemarknad – där Europa ser ut att halka efter.
Kommande miljöregler kring litiumjonbatterier kan leda ett importförbud på kinesiska batterier. Det konstaterar EU-kommissionären Maros Sefcovic.
EU gör tummen upp för den statligt subventionerade testbädd för elbilar som planerats i Sverige sedan 2017.
EU-kommissionen tillåter Sverige och ytterligare sex EU-länder att subventionera projekt kring batteritillverkning med 3,2 miljarder euro.
En litiumjonbatterifabrik med årskapaciteten 30 GWh börjar byggas i mitten av nästa år i Lordstown, Ohio, USA. General Motors och koreanska batterijätten LG Chem investerar 2,3 miljarder dollar i fabriken.
Gruvbolaget Eurobattery ska hämta mineralen apatit från Fetsjön i Dorotea och undersöka om det går att utvinna sällsynta jordartsmetaller från den på ett hållbart sätt. Uppsala universitet och universitetet i Krakow är partners.
Priset på ett pack med litiumjonbatterier har sjunkit från 1100 dollar år 2010 till 156 dollar/kWh idag. Det berättar nyhetsbyrån Bloombergs analysavdelning.
EU-iniativet Innoenergy utlyser en tävling med 100 000 euro i prispotten för innovativa uppstartsföretag som vill bidra i kampen mot klimatförändringen.
Den svenska miljökonsulten IVL reviderar sin omstridda batterirapport från 2017. Litiumjonbatterier kan tillverkas betydligt miljövänligare än IVL hävdade då.
Mälarenergi utrustar en snabbladdarstation i Västerås med ett stationärt batterisystem med kapaciteten 320 kWh baserat på Northvolts familj Voltrack. Det kommer att kapa laddstationens effekttoppar med minst 80 procent.
Industrirobotar och kunnande inom industriell automatisering från ABB ska bidra till att Exegers solceller får bättre kvalitet och att företaget kan skala upp produktionen.
Tyska Robert Bosch köper in sig i Powercell Sweden – som utvecklar och tillverkar bränslecellstackar. Det tyska industriföretaget får motsvarande 11,3 procent av rösterna och kapitalet i det svenska företaget.
Förnybar energi, stark IT- och fordonsbransch, kraftigt stöd för elektrifiering, tysk ingenjörskonst – och en allmänt välkomnande attityd. Det är några av skälen till att amerikanska elbilstillverkaren Tesla väljer att lägga sin första europeiska fabrik i Tyskland.
Rubriken ovan ska tolkas bokstavligt. Bättre lösningar för att hålla dem på plats, kommer att göra flytande solcellsparker betydligt billigare, enligt EU-projektet Fresher.
Råvara från skogen skulle kunna användas till mycket mer än papper och förpackningar. Genom att blanda i olika naturliga polymerer i pappersmassan går det att tillverka batterier med en vanlig pappersmaskin. Billerud Korsnäs är på god väg att kommersialisera tekniken.
Den svenska fordonsbranschen tänker presentera en färdplan mot fossilfrihet år 2045. En utredning under KTH-professorn Jonas Eliasson ska visa hur.
Spanska Ibil kommer att använda begagnade bussbatterier på sina laddplatser, bland annat för att stödja snabbladdning. Batterierna kommer från likaledes spanska busstillverkaren Irizar.
De två svenska företagen – hjälmspecialisten POC och solcellstillverkaren Exeger – slår ihop sina påsar för att göra säkrare hjälmar. Tillsammans ska de ta fram solcellsdrivna och smarta hjälmar.
Linköpingsföretaget Impact Coatings har skrivit avtal med sydkoreanska Hyundai Motor Company. Företagen ska gemensamt utveckla beläggningar för bränsleceller. Samtidigt köper sydkoreanen in sig i det svenska företaget.
Sida 1 av 80
Branschorganisationen IPC har länge certifierat enskilda personer enligt sina standarder. Den som...
Från miljontals datapunkter till ett enda klick – vad blir nästa steg för deep learning i...
Impedansanpassade ledare på mönsterkort är snarare regel än undantag idag. Typiskt är 50 Ohm...