JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kisel är dött – tiden är inne för kiselkarbid
ANNA WENNBERG:
Kisel är dött – tiden är inne för kiselkarbid
”Aldrig mer IGBT eller MOSFET i kisel. Kiselkarbid är outstanding”. Orden kommer från Växjöföretaget Micropower, som tillverkar batteriladdare matade med trefas. I början av året drog Micropower igång volymtillverkning av sina första laddarna med kiselkarbid, SiC . Och fler ska det bli.

Elektroniktidningen har talat med bolag som börjat använda kiselkarbid i sina produkter och prototyper. I  fem artiklar kan du läsa om deras erfarenheter.

Visserligen går Micropower i bräschen när det gäller att införa SiC i verkliga produkter (länk), men fler kommer strax bakom.

Bombardier (länk), GE Electric (länk), Inmotion (länk) och Elektronikkonsult (länk) är andra som också ser stor potential i SiC-transistorer.

De är tillförlitliga och lägger grunden till drivsystem och kraftaggregat med högre verkningsgrad och effekttäthet än alternativen i kisel, är budskapet.

Efter åratal av forskningsprojekt – delfinansierade av Vinnova, Energimyndigheten och andra, och drivna genom SiC Power Center i Kista – är industrin i Sverige redo att börja skörda framgångar.

De olika forskningsprojekten har varit en ovärderlig språngbräda in i produktifieringen – som nu blivit aktuell i och med att SiC-transistorer finns att köpa. MOSFET:ar för 1200 V finns i volym och fungerar alldeles utmärkt. Som enstaka individer är de fortfarande dyrare än kiselalternativen, men samlar du alla positiva egenskaper blir saken en annan.

Utbudet av MOSFET:ar för 1700 V är sämre. För tågindustrin finns ännu inga volymer, men Bombardier tror att de kan bli dominerande när de väl når dit – trots ett högre pris. Prisskillnaden suddas nämligen snabbt ut av minskad energiförbrukning och minskat underhåll över en produkts hela livslängd.

Faktum är att SiC-transistorer banar väg för energieffektiva produkter som spar pengar åt kunderna.

En trevligt konsekvens är att de samtidigt värnar om miljön – så förhoppningsvis följer fler industriföretag i pionjärernas fotspår.

Har du som läser detta också börjat utveckla med kiselkarbid isället för kisel i dina krafttillämpningar? Har du samma erfarenhet som de fem som jag redan talat med? Eller kanske har du något annat att tillägga? Hör i så fall gärna av dig till mig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.!

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)