JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fortsatt EU-stöd till halvledarforskning
Förra veckan gjorde EU-kommissionären Neelie Kroes ett utspel om att Europa borde satsa mer på halvledartillverkning (länk). Nu har forskningsprogrammet Catrene, som syftar till att stärka europeisk halvledarindustri, fått klartecken att fortsätta fram till 2015.
Utvärderingen av Catrene, som är en fortsättning på de tidigare EU-programmen Jessi, Medea och Medea+, drog i gång i höstas. Inte oväntat har myndigheterna från den 19 länder som deltar i programmet gjort tummen upp och rekommenderar nu en fortsättning.

Catrene startade 2008 och är egentligen inget riktigt EU-program. Verksamheten finansieras av de deltagande företagen tillsammans med lokala myndigheter. I Sverige är det Vinnova som står för pengarna (länk).

Programmet omfattar cirka 2 500 manår årligen och har haft en total budget på fyra miljarder euro.

Catrene är i första hand en angelägenhet för Frankrike, Nederländerna och Tyskland, hemvist för ST Microelectronics, Infineon och NXP.

Det svenska deltagandet har begränsat sig till Acreo, KTH, Precise Biometrics och ST-Microelectronics.

Nu rekommenderar alltså de deltagande ländernas myndigheter en fortsättning fram till 2015 men också att man planerar för ett nytt program efter 2015.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)