JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt försök att tillåta upplåsning av mobiler
I USA är det sedan den 26 januari i år olagligt att låsa upp en operatörsbunden mobiltelefon. Men protesterna är starka och nu ska frågan upp på bordet hos den amerikanska telemyndigheten FCC.
Det blev ett ramaskri när den amerikanska kongressen i januari förbjöd upplåsning av operatörsbundna mobiler med motiveringen att mjukvaran i mobilen tillhör mobiltillverkaren eller operatören och att den som köper en mobiltelefon egentligen bara leasar programvaran.

På Vita Husets öppna "petitionssajt" We the People har över 114 000 amerikanska medborgare skrivit under petitionen "Make Unlocking Cell Phones Legal".

Och Vita Huset har svarat och sagt att det är dags att gör telefonupplåsningen laglig, men att det krävs ett kongressbeslut för det.

- Vita Huset håller med om att konsumenter borde ha rätt att låsa upp sina mobiler utan att riskera att begå en olaglig handling. Samma princip borde också gälla surfplattor, som mer och mer liknar smarta mobiler, skrev Vita Huset i våras som ett svar på protesterna.

I princip har det varit olagligt att låsa upp en operatörsbunden mobiltelefon i USA ända sedan copyrightlagen Digital Millennium Copyright Act infördes 1998.

Men mobiltelefoner har undantagits från lagen – ända fram till nu, när de amerikanska operatörerna och mobiltillverkarna lyckats få kongressen att häva undantaget från och med den 26 januari 2013.

Nu har The National Telecommunications and Information Administration, en avdelning inom det amerikanska handelsdepartementet, begärt att telemyndigheten Federal Communications Commission tvingar mobiloperatörer att låsa upp mobiler, surfplattor och annan elektronik om kunden så begär, rapporterar E-Commerce Times.

I Sverige är låsta mobiltelefoner också på tapeten.

Teleminister Anna-Karin Hatt vill att uppsägningstiden för mobilabonnemang ska vara högst en månad och att SIM-korten automatiskt ska låsas upp när bindningstiden hos en operatör går ut.

Läs här Elektroniktidningens tidigare rapportering i frågan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)