JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU-standard för störfri elnätskommunikation
Efter mer än 15 års förhandlingar finns det äntligen en europeisk standard för hur stora radiostörningarna från apparater som kommunicerar via elinstallationen i hemmen får vara. Standarden öppnar dörren för nya produkter som kan automatisera hemmen och därmed göra dem ”smartare”.
– Tillverkarna - och de framtida tillverkarna - av PLC-utrustning har inte haft någon legal säkerhet om vilka krav som gäller. Att standarden nu är framme betyder att chipset-tillverkarna vet vad som nu gäller och marknadskontrollmyndigheterna kommer att ha en ”state of the art” harmoniserad standard för att utvärdera produkter, säger Ronald Storrs på Post- och telestyrelsen i ett pressmeddelande.

Standarden omfattar apparater för hemmabruk och gäller för kommunikation i frekvensområdet 1,6065 MHz till 30 MHz. Det är tillåtet med automatisk effektbegränsning av signalerna till de lägsta nivåerna som behövs för att behålla länken liksom dynamisk och aktiv filtrering som bestäms genom tillämpning av kognitiv radioteknik.

Men vägen till standarden har varit lång och krokig. Motsättningarna mellan tillverkare och de spektrumvårdande myndigheterna var så stor som 60 dB att man gav upp efter 12 år, hävdar Svensk Elstandard skämtsamt. EU-kommissionen begärde då att den europeiska motsvarigheten, CENELEC, skulle ta fram en europeisk standard. Arbetet skedde i IEC TC 210 som tog fram ett förslag till standard efter 15 månader, skriver Svensk Elstandard i ett pressmeddelande.

En komponent som hjälpte i diskussionerna på kontroversiella punkter var deltagande av experter från EU-kommissionen. Sedan försenades standarden på grund av olika tolkningar av de interna reglerna i CENELEC och av en negativ bedömning av den så kallade EMC-konsulten, som ska avgöra om en ny standard kan användas tillsammans med EMC-direktivet.

Radioamatörerna lobbade mot Europaparlamentet och en resulterande utredning från EU-kommissionen tog sedan mer än ett år.

Den svenska version av standarden heter SS EN 50561-1, Utrustning för dataöverföring i lågspänningsnät - Radiostörningar - Gränsvärden och mätmetoder - Del 1: Utrustning avsedd för bostadsmiljö.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)