JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En enda Snapdragon 801-telefon kör Nougat

Nederländska Fairphone är ensam tillverkare om att ha uppgraderat  en Snapdragon 801-telefon till operativsystemet Android Nougat. Den etiska tillverkaren Fairphone vill ha sålt dig en hållbar telefon. 

Den senaste telefonen – det är vad alla vill ha! Eller kanske inte alla? En del prioriterar miljön eller kanske plånboken och vill hellre ha en telefon som räcker länge.

Problemet är att tillverkarna slutar uppgradera operativsystem vilket betyder att din telefon inte bara känns omodern utan också halkar efter i säkerhet.

Undantaget är holländska Fairphone, som har en etisk dagordning och nu lagt uppskattningsvis en halv miljon euro på att uppgradera modellen Fairphone 2 till operativsystemet Android 7.1.2. Uppgraderingen är gratis för de 100 000 kunderna.

Fairphone 2 har tre år på nacken Den släpptes med Android 5, uppgraderades till Android 6 år 2017 – och nu till Android 7.

Fairphone ser som en av sina viktigaste uppgifter att utgöra ett föredöme för andra mobiltillverkare inom bland annat råvaror, hållbarhet och reparerbarhet.


– För ett litet företag som Fairphone är detta en stor investering, men nödvändig för att bekräfta den viktiga roll som mjukvara spelar för att göra telefoner mer hållbara, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Något som skapade en utmaning var att Qualcomm själv slutat stödja Snapdragon 2. Lösningen blev att delvis använda mjukvara från öppenkodsutvecklare.

Android 7 bjuder bland annat på split screen, ett nytt notisformat och energisparläge. Viktigt är att det blir möjligt att fortsätta göra säkerhetsuppdateringar.

Det går att uppgradera till Nougat med eller utan Google Mobile Services.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)