JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA ger Huawei 90 dagars frist

Konsekvenserna av ett omedelbart totalstopp för amerikansk teknik till Huawei blev för stora. Nu lättar USA temporärt på embargot för världens största telekomleverantör.

I onsdags förra veckan hamnade Huawei och dess dotterbolag på listan över företag som utgör en säkerhetsrisk för USA och därmed i princip inte kan köpa amerikansk teknik, inklusive elektronikkomponenter och mjukvara. Resultat syntes igår, många halvledartillverkare sänkte sina prognoser för året och delar av det amerikanska telenätet på framförallt landsbygden riskerar att bli obrukbart om Huawei inte kan leverera reservdelar.

Nu har det amerikanska handelsdepartementet lyft sanktionerna för teknik till befintliga produkter för att berörda företag ska få tid på sig att hitta alternativ. Förändringen som sträcker sig fram till 19 augusti gäller dock inte nya produkter skriver nyhetsbyrån Reuters (länk).

Enbart amerikanska teknikbolag inklusive Intel, Qualcomm och Xilinx säljer komponenter för i runda slängar 11 miljarder dollar per år till Huawei, enligt Reuters.

Det kinesiska företaget har uppgett att 33 av dess 93 viktigaste leverantörer är amerikanska.

Beslutet innebär också att Huawei kommer att kunna skicka ut de uppdateringar som Google gör av Android till existerande mobiler under tre månader framöver.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)