JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Behöver du det här?

Inom kort ska ett svenskutvecklat, lättanvänt och förhållandevis billigt mätinstrument vara redo att stoppas i din hand. Med instrumentet kan du mäta elektriska och magnetiska fält upp till 400 kHz – allt för att se om din utrustning klarar det nya EU-direktivet 2013/35/EU.

För två år sedan började Combinova skissa på det nya instrumentet, FD10. I ett år har utvecklingsarbetet varit intensivt. Idag finns en prototyp framme – hårdvaran är spikad, medan mjukvaran håller på att finjusteras.

Mats Inghe

− Vårt mål har varit att ta fram ett instrument som är lätt att använda och har ett överkomligt pris, säger Mats Inghe, teknikansvarig på Combinova och en av grundarna.

På prislappen kommer det att stå cirka 23 000 kronor. Då får du ett instrument som kan visa toppvärdet, rms-värdet eller procent av valt gränsvärde hos elektriska och magnetiska fält med frekvenser mellan 10 Hz och 400 kHz.

Inom det frekvensområdet finns det en mängd utrustningar i industrin som alstrar fält som inducerar strömmar i människokroppen som kan störa hjärtverksamhet, hjärnaktivitet och nervsystemet – bland annat ge synfenomen. Det handlar exempelvis om elsvetsar, punktsvetsar, utrustning för induktionsuppvärmning eller induktionshärdning.

− Vårt instrument kan också användas inom transportsektorn för att mäta fält kring elfordon. Likaså är laddstationer för elfordon intressant, säger Åke Amundin, vd och säljansvarig på Combinova.

Åke Amundin

Företagets tidigare instrument, anpassat för EU-direktivet sjösatt 2004, mäter i tids- och frekvensdomän. Det nya mäter i tidsdomän för att ge toppvärd.

− Det är väsentligt. Om man exempelvis ska mäta på en punktsvets som har väldigt snabba spikar, då är det toppvärdet man måste titta på enligt direktivet, förklarar Åke Amundin.

Utanpå ser instrumentet väldigt enkelt ut. Det är multimeterlikt, menystyrt med bara två knappar. På baksidan finns en kort bruksanvisning.

När Elektroniktidningen får se instrumentet är programvaran som styr hur mätvärdena ska presenteras på skärmen inte helt klart. Inte heller pc-programvaran som kommer med.

− Jag jobbar just nu med att ta fram programvaran för datorn. Där ska man kunna titta på data, sortera lagra och skicka till excel eller något liknande. Det blir ingen analys i den första versionen, säger Mats Inghe.

All hårdvara under det blå plastskalet, som tillverkas i Kallhäll, är däremot spikad.

Kretskortet, som monteras i Bromma, är späckat. Här finns kraftelektronik för att mata allt, en processor för displayen och kommunikation, en FPGA som stuvar om data så att den passar DSP:n som gör alla beräkningar, tre 18 bitars AD-omvandlare, ett loggminne som klarar 100 000 mättillfällen, ett batteri samt en USB-kontakt som hanterar laddning, datakommunikation och kan utnyttjas för programuppdateringar eller att ändra framtida gränsvärden.

Combinova – från blodanalys till elektromagnetiska fält

Företaget grundades 1981 av åtta personer som jobbat på medicin-teknikföretaget Clinicon med blodanalysmaskiner. Vid start var fokus på konsultverksamhet inom kemi, programmering, elektronik och mekanik. Företaget började tidigt att arbetade med -Ericssons lågstrålande skärmar. Efter hand utvecklade det instrument för mätning på bildskärmar, först enligt MPR2-standarden sedan enligt kraven för TCO-mätningar. Några år senare skrev IBM i sin interna standard att alla som ska mäta på före-tagets lågstrålande skärmar måste använda instrument från Combinova, som närmast fick monopol på denna mätinstrumentnisch.
Företaget har eget testlabb. Det har sålt ett stort antal instrument till asiatiska bildskärms-tillverkare, en marknad som nu är mättad.När EU-direktivet 2004/40/EC kom år 2004 utvecklade Combi-nova ett instrument som kan mäta enligt de gränsvärden som då gällde. Inom kort lanserar företaget instrumentet FD10, anpassat för EU-direktivet som började gälla i somras. Combinova distribuerar även taiwanesiska Chromas testutrustning.

Längst fram i instrumentet sitter tre små spolar, lindade i Estland av ett svenskt företag. De är placerade ortogonalt mot varandra och mäter magnetfältet i x-, y- och z-led.

Spolarna skapar en ström och en spänning ur det magnetiska fältet. Signalerna integreras och filtreras så att de får önskad frekvensgång. Därefter digitaliseras de.

− Med en samplingsfrekvens på 3 MSa/s per mätkanal blir det hög noggrannhet i peakdetekteringen ända upp till 400 kHz, säger Mats Inghe.

Efter AD-omvandlingen görs ytterligare filtrering för att kunna mäta enligt de gränssvärden som finns. I princip hanteras all filtrering av DSP:n.

Exakt uppdateringshastighet är ännu inte bestämd, men sannolikt handlar det om att fånga ett värde per sekund. Eller rättare; instrumentet detekterar tre toppvärden per sekund, x, y och z, samt beräknar summan av de tre. På samma sätt räknas rms-värdet fram.

Förutom givare för det magnetiska fältet finns det en integrerad E-fältsprob, som mäter jordrefererat inte frikroppsmätning.

− En väldigt viktig del i vårt konstruktionsarbete har varit att göra instrumentet enkelt att använda. Med två knappar har du sex val i en slinga. Det är bara att trycka, se och lagra, säger Mats Inghe.  

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)